شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

بدن انسان به‌طور طبیعی انرژی را به‌صورت چربی ذخیره می‌کند، اما بسته به ناحیه تجمع چربی ممکن است خطر ابتلا به بیماری نیز افزایش یابد. به‌عنوان مثال، افزایش چاقی شکمی با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی – عروقی، دیابت نوع ۲ و سرطان مرتبط است. چاقی شکمی با ارزیابی BMI و اندازه دورکمر سنجیده می‌شود. BMI یک شاخص مفید برای سنجش سلامت ازطریق وزن و قد است. قبل از اینکه درباره این شاخص بیشتر توضیح دهیم، از طریق برنامه زیر اقدام به محاسبه bmi خود کنید:

BMI مخفف عبارت انگلیسی Body Mass Index به معنی شاخص توده بدنی است. یک معیار برای سنجش و اندازه گیری چربی بدن بر اساس قد و وزن هر فرد است. این شاخص در مورد بدن هر زن و مرد بالغی صدق میکند. محاسبه bmi راهی برای آگاهی از سطح تقریبی چربی بدن به روشی آسان و کاملا ارزان است. محاسبه شاخص توده بدنی به ما قدرت تشخیص اینکه آیا از محدوده وزنی سالمی برخوردار هستیم را نشان می دهد. اگرچه شاخص توده بدنی یک شاخص پرکاربرد و مفید برای ارزیابی وزن سالم بدن است، اما محدودیت‌های خود را دارد. از جمله این موارد اینکه این شاخص نمی‌تواند ترکیب بدن را ارزیابی کند. با توجه به تنوع گسترده‌ای از انواع بدن و همچنین توزیع ماهیچه، توده استخوانی و چربی، شاخص توده بدنی باید در کنار سایر شاخص در نظر گرفته شود و انتخاب آن تنها روش برای تعیین وزن سالم بدن فرد نمی‌تواند درست باشد.

BMI چه اطلاعاتی به ما می دهد؟

ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از BMI برای کمک به تشخیص اختلالات وزنی و به عنوان یک ابزار غربالگری برای اطلاع از سلامتی افراد استفاده می کنند. این شاخص می تواند نشان دهنده ی کمبود وزن، اضافه وزن یا وزن نرمال باشد. اما متخصصان تغذیه و پزشکان علاوه‌ بر اندازه‌گیری BMI، ممکن است فاکتورهای دیگری را نیز درهنگام ارزیابی وزن سالم در نظر بگیرند.

منظور از BMI نرمال چیست؟

BMI شاخص کل چربی بدن در بسیاری‌ از افراد است. بنابراین به‌ عنوان یک شاخص خطر سلامت محسوب می‌شود. مقصود از BMI نرمال یا طبیعی، قرارگرفتن افرادی با قد و وزن مشخص در یک محدوده وزن نرمال است، به‌طوری‌ که کمترین بافت چربی را در بدن خود داشته باشند. نرمال بودن در این وضعیت به معنای دورتر بودن از خطر آسیب‌دیدگی توسط بیماری‌های مختلف مرتبط با چاقی، مانند دیابت یا سکته قلبی است.

نتایج و تفسیر شاخص توده بدنی

به طور کلی، محدوده BMI که در زیر آمده (بر حسب کیلوگرم) انواع مختلف وزن را طبقه بندی می کند: 
  • کم وزنی: کمتر از 18.5.
  • محدوده بهینه: 18.5 تا 24.9.
  • اضافه وزن: 25 تا 29.9.
  • چاقی کلاس I:   سی تا 34.9.
  • چاقی کلاس II: سی و پنج تا 39.9.
  • چاقی کلاس III: بیش از 40.
BMI تنها فاکتوری نیست که ارائه دهندگان برای طبقه بندی انواع وزن از آن استفاده می کنند. فاکتور های دیگر عبارتند از: 
  • اندازه گیری دور کمر
  • اندازه گیری ضخامت پوست با استفاده از کولیس چین خورده در نواحی خاصی از بدن، مانند پشت بازو ها و زیر شانه

عوارض بالا بودن BMI چیست؟

افرادی که طبق معیار BMI دچار اضافه‌وزن هستند (با BMI بیش از 25 کیلوگرم بر مترمربع)، رژیم غذایی مناسبی رعایت نمی‌کنند و فعالیت و تحرک بدنی کافی ندارند، درمعرض خطرات زیر قرار دارند:

  1. کلسترول خون بالا یا سایر اختلالات چربی
  2. دیابت نوع ۲
  3. بیماری قلبی
  4. سکته مغزی یا قلبی
  5. فشارخون بالا
  6. سرطان‌های خاص
  7. بیماری کیسه صفرا
  8. آپنه خواب و خروپف
  9. مرگ زودرس
  10. آرتروز و بیماری مفصلی

عوارض پایین بودن BMI چیست؟

افرادی که دچار کمبودوزن هستند (BMI کمتر از 18.5 کیلوگرم در مترمربع)، موادمغذی کافی به بدن‌شان وارد نمی‌شود و اهل ورزش هم نیستند، ممکن است دچار سوءتغذیه شده و به موارد زیر مبتلا شوند:

  1. خطر ضعف عملکرد ایمنی بدن
  2. بیماری‌های تنفسی
  3. بیماری‌های گوارشی
  4. سرطان
  5. پوکی استخوان
  6. نازایی
  7. افسردگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *